Το πρωτότυπο υπόμνημα του Μεχμέτ Σαλίχ Αγά καϊμακάμη του Μοριά ( Τριπολιτσά) στη θέση του Χουρσίτ Αχμέτ Πασά που πολεμούσε κατά του Αλή Πασά στα Γιάννενα .
Φέρει ημ. 22 Μαρτίου 1821.
* Μετάφραση Ηλ. Κολοβός Σ. Ιλιτζάκ, Σ. Παναχί ( εκδ. ΕΑΠ, 2021 – δεν αναρτώ όλες τις σελίδες για λόγους πνευματικών δικαιωμάτων των συγγραφέων).
Πληροφορούμαστε και επαληθεύονται τα γεγονότα που είχα αναρτήσει στις 27 Φεβρουαρίου και 9 – 10 Μαρτίου.
Σε κανένα άλλο σημείο του Μοριά, δεν έχουν αναφερθεί – από τα επίσημα κρατικά οθωμανικά έγγραφα – μέχρι τις 22 Μαρτίου 1821 , αναταραχές, πολεμικές πράξεις και συγκέντρωση Ενόπλων ανδρών , πλην της περιοχής Καλαβρύτων , όπου γινόντουσαν ταραχές επί 10ήμερο , πριν την 22α Μαρτίου 1821 ( ημερομηνία αναφοράς του Μ. Σαλίχ) και συγκέντρωση αυτών σε ” δυσπρόσιτο μοναστήρι ” ( sic – εννοείται η Αγία Λαύρα) .
Στην μονή , όπου ήταν συγκεντρωμένες όλες οι κεφαλές της Βόρειας Πελοποννήσου υπό τον Π.Π.Γερμανό , τιμάται ο άγιος Αλέξιος ( 17 Μαρτίου η γιορτή του ) αφού εκεί φυλάσσεται η κάρα του , δωρεά των Παλαιολόγων.
Σαν απόψε το βράδυ, 16 Μαρτίου 1821 , σύμφωνα με μαρτυρίες αυτοπτών ( Δεσποτόπουλος, Κορδής, ημερολόγιο μονής κ.ά ) έγινε ο εσπερινός της γιορτής του αγίου. Οι αγωνιστές που ήταν εκεί ( ο Μ. Σαλίχ αναφέρει 4-5.000 άτομα ) ορκίστηκαν, πως δεν θα κάνουν πίσω, ακολουθώντας την προσταγή της Φιλικής Εταιρίας ( αποφ. Αιγίου/ Βοστίτσας 26.1.1821) για επανάσταση και την επομένη 17 Μαρτίου ανήμερα του αγίου Αλεξίου, μετά τη δοξολογία, χτύπησαν την οθωμανική φρουρά του διοικητή Καλαβρύτων Αρναούτογλου.
Οι μάχες ήταν σκληρές , επί 5 ημέρες και στις 21 Μαρτίου 1821 , κατέβαλαν την οθωμανική φρουρά, απελευθερώνοντας την πόλη ( θα το δούμε αργότερα αυτό βιβλιογραφικά , σε αναρτήσεις των επόμενων ημερών ).
1η συγκέντρωση ενόπλων λοιπόν απ όλη τη Βόρεια Πελοπόννησο στα Καλάβρυτα 10 – 22 Μαρτίου 1821. Πρώτες μάχες, πρώτη πλήρης απελευθέρωση, σύλληψη αιχμαλώτων και αναχώρηση για Αίγιο- Πάτρα- Γαστούνη εκ παραλλήλου.
Φυσικά αυτά δεν θα τα βρείτε σε κανένα σχολικό βιβλίο, ουδείς καθηγητής θα τα πει σε σχολεία ή ομιλία κλπ .
Τουναντίον θα ακούσετε πως όλα αυτά είναι μύθος.
Τα κρατικά οθωμανικά έγγραφα της εποχής, το αρχείο αγωνιστών 1821 , τα απομνημονεύματα κ.ά διαψεύδουν τους αποδομητές, αλλά δεν πτοούνται.
Το θέμα δεν είναι η αλήθεια, αλλά η άποψή τους, στρεβλή ή μη , δεν τους ενδιαφέρει. Η αποδόμηση και η ύβρις της ιστορικής μνήμης είναι το ζητούμενο τους .
Και δυστυχώς το έχουν καταφέρει .
Σε λίγες μέρες βιβλίο το νέο βιβλίο του Δημήτρη Σταθακόπουλου 522 σελ. με τίτλο ” 1821 από τις πηγές ” , είκοσι τέσσερα γράμματα εκδόσεις και πρόλογο Γεώργιος Κοντογιώργης , Andreas Koukos .